2024-01-25T18:28:26+02:00
Когато чуем думата плетене, веднага си представяме възрастна жена, която плете чорапи. Но днес в света на глобализация и дигитализация все по-често срещаме млади жени и момичета, които превръщат плетенето в любимо хоби и определено има защо. Много от тях не знаят, но плетенето има огромен ефект върху тяхното здраве и психика. Плетенето, шиенето и всякаква друга творческа дейност намаляват стреса, помагат на хора изпаднали в дълбока депресия и изискват пълна концентрация. Все по-често се говори за плетенето като форма на медитация. По време на това вълнуващо занимание човек сякаш изпада в транс. Ръцете са заети, главата е свободна от излишни мисли, съзнанието е в стабилно състояние на равновесие. Също така, някои наричат плетенето „новата йога“.

Това се потвърждава и от направените научни изследвания по цял свят.

Според д-р Хърбърт Бенсън, който разглежда връзката между ума и тялото „Повтарящото се движение при плетенето може да успокои тялото и ума ви точно както йогата и медитацията. Плетенето може да забави пулса и да смъкне кръвното налягане, намалявайки нивата на хормона кортизол“

В проучване на повече от 4000 плетачи от цял свят, става ясно, че плетенето засилва усещането за щастие и намалява стреса.

При плетене три или повече от три пъти седмично, нивото на тревожност намалява значително. Много учени смятат, че плетенето помага на жените в напреднала възраст да останат здрави и да живеят по-дълго.

Всички имаме любими занимания , с които запълваме свободното време и се освобождаваме от стреса натрупан в забързаното ежедневие. Дали ще плетем, шием, рисуваме, моделираме зависи само от нас. Трябва всеки да намери своето творческо хоби, което ще го накара да се отпусне и изпита истинско удовлетворение.

Затова мили хора, творете и бъдете здрави!

Ние използваме бисквитки, за да ви гарантираме добрата работа на нашия уебсайт, като спазваме всички правила и добри практики за поверителност на личните Ви данни. Вижте Политиката ни за поверителност